bg / en
20 фев.

Златни бижута - какво трябва да знаете преди покупка

Златните бижута са не само символ на стил и разкош, но и инвестиция във времето и елегантността. Преди да влезете в света на златната бижутерия и да търсите точния модел за вас, е важно да разберете някои ключови аспекти, които ще ви помогнат да направите най-добрия избор.

 

Каратът на златото е от значение!

Каратът на златото е мярка за чистотата му. 24-каратовото злато е най-чистото, но се използва рядко за бижута поради мекотата си. Повечето златни бижута са направени от 18, 14 или 10 каратово злато. В бижутерия "Аристо" може да намерите широка гама от качествени златни бижута с различни карати.

 

24-каратово злато

24-каратовото злато е най-чистият вид злато, като съдържа 99.9% чисто злато.
Въпреки че е изключително чисто, то е много меко и често изработката на бижута от него е по-трудна.

 

18-каратово злато

18-каратовото злато съдържа 75% чисто злато и 25% други метали, като сребро, мед или платина.
Това е най-често срещаният вид злато за бижута. 18-каратовото злато е добре балансирано между чистота и издръжливост, като предлага отлична комбинация от красота и здравина.

 

14-каратово злато

14-каратовото злато съдържа 58.3% чисто злато и 41.7% други метали.
Този тип бижута предлагат по-добра издръжливост без значително компрометиране на качеството и красотата.

 

10-каратово злато

10-каратовото злато съдържа 41.7% чисто злато и 58.3% други метали.
Това е "най-малко чистият" вид злато, използван за бижута. Въпреки че е по-евтино от по-високите карати, 10-каратовото злато е много популярно и обикновено се избира за изработка на по-ежедневни бижута.

При избора на карат за вашия златен бижу е важно да вземете предвид баланса между чистота и издръжливост, както и вашите предпочитания и бюджет. Бижутерия "Аристо" - Варна предлага широка гама от златни бижута в различни карати, които да отговарят на вашите нужди и предпочитания.

златни бижута как да изберем

Цветът на златото в бижутата - има ли значение?

Цветът на златото е важен фактор при избора на златни бижута и може да варира в зависимост от състава на сплавата. Въпреки че чистото злато има характерния си ярко жълт цвят, за бижута често се използват сплави с други метали, които могат да променят цвета му. Ето някои от най-често срещаните цветове на златото:

 

Жълто злато

Това е стандартният цвят на чистото злато и се характеризира с блясъка и топлата му златиста тон. Жълтото злато е обикновено сплав от чисто злато и сребро или мед, което му придава по-наситен жълт цвят.

 

Бяло злато

Бялото злато има сребристо-белия си цвят, който много напомня на платина или сребро. За да се получи бяло злато, към чистото злато се добавят метали като никел, платина или паладий, които му придават белия цвят и го правят по-издръжливо.

 

Розово (червено) злато

Розовото злато има нежен, розоват или червен оттенък, който го прави много атрактивен и елегантен. Този цвят се постига чрез добавянето на по-висок процент мед към чистото злато. Медът придава на сплавата характерния розов цвят.

 

Злато с други цветове

В допълнение към основните цветове, златото може да бъде обработвано и с други методи, за да се постигнат различни цветове като злато с черно покритие, злато с платинено покритие и други.

 

Стил и дизайн

При избора на златно бижу е важно да се обърне внимание на стила и дизайна му. Независимо дали търсите класически обеци, модерен гривна или уникален пръстен, в магазин "Аристо" ще откриете разнообразие от бижута, които да подчертаят вашия индивидуален стил и личност.

 

Грижа и поддръжка

Златните бижута изискват специална грижа, за да запазят своя блясък и красота. Почистването на златните бижута със специални почистващи препарати и редовната грижа ще гарантират, че те ще се радвате на тях за много години напред.

 

Златните бижута са и инвестиция

Златните бижута не само са красиви аксесоари, но и инвестиция във времето. Цената на златото има тенденция да расте с времето, което ги прави отличен избор за дългосрочно вложение.

 

За какво да следите преди да купувате златно бижу?

При избора на златно бижу, е важно да се обърне внимание на няколко ключови аспекта, които могат да ви помогнат да направите най-добрия избор:

 

  1.  Проверете качество на златото
    Проверете каратната чистота на златото, като се уверите, че се съобразявате с баланса между чистота и издръжливост, който търсите. Уверете се, че златото има официална проба, която гарантира качеството и чистотата му.
  2. Дизайн и стил
    Изберете бижу, което отразява вашите лични предпочитания и стил. Разгледайте различните дизайни и стилове, за да намерите перфектното бижу за вас. Внимавайте да изберете бижу, което е актуално и времеустойчиво, за да можете да го носите дълги години.
  3. Изработка и качество
    Оценете внимателно изработката и качеството на бижуто, включително детайлите, финиша и здравината му.
  4. Сертификати и гаранции
    Уверете се, че получавате сертификати за качество и гаранции за бижуто, които ви осигуряват сигурност относно неговата автентичност и качество.
  5. Цена и стойност
    Сравнете цените на различните бижута и се убедете, че получавате справедлива цена за качеството и стойността на продукта.
  6. Инвестиционна стойност
    Разгледайте златното бижу като инвестиция и се убедете, че избирате продукт, който има потенциал да задържи или дори да увеличи своята стойност с времето.
  7. Грижа и поддръжка
    Попитайте за специфични инструкции за грижа и поддръжка на бижуто, за да се гарантира, че ще запази своя блясък и красота през годините.
  8. Подходящи услуги за поддръжка
    Уверете се, че имате достъп до услуги за поддръжка и ремонт на бижутата при необходимост.

 

При избора на златно бижу, внимателно изгледайте всички аспекти, за да се уверите, че правите правилния избор, който отговаря на вашите нужди и предпочитания.

 

Преди да направите своя избор от златната бижутерия, разгледайте богатата селекция от продукти, предлагани в магазин "Аристо". Нашите експертни бижутери са тук, за да ви помогнат да намерите перфектното златно бижу, което отразява вашата индивидуалност и стил.

 

Надяваме се с тази статия да сме Ви дали малко повече информация за златните бижута и всичко, което трябва да знаете преди покупка. Ако имате още въпроси, не се колебайте да ни пишете в нашата Facebook страница, да попитате нашите консултанти в магазина или златари в работилницата. С радост ще Ви помогнем!