bg / en
16 юни

Какво трябва да знаем за златото?

Всички знаем, че освен перфектно допълнение към всеки тоалет и за всеки повод, златото и скъпоценните камъни са и една от най- добрите инвестиции, които можете да направите. За да вземете информирано решение при избора на бижу в бъдеще, ще ви отговорим на едни от най- често задаваните въпроси в серия от статии. Днес ще Ви разкажем за златото и неговите характеристики.

 

Златото - какво представлява този уникален метал?

Златото - този благороден и ковък метал, който привлича вниманието на хората от древни времена. Но защо е така пленителен?

Златото е символ на богатство, власт и сила. Използвано е в различни сфери на човешкия живот - от бижутерията до инвестициите, от медицината до космическите изследвания. 

 

История на Златото

Историята на златото е въздействаща и богата на събития. От древните цивилизации като египтяните, гърците и римляните до средновековните европейски империи, златото е било символ на богатство, власт и престиж. В различни култури златото е играло роля в религиозни обреди, като например в египетските погребални обичаи, както и в изработката на свещени предмети и идоли.

 

През ранното средновековие златото остава важен фактор за стабилност и търговия в Европа и Азия.

В периода на Ренесанса златото стига своето възраждане като символ на култура, изкуство и богатство. Златните монети, вдъхновени от древните римляни и гърци, се превръщат във важен средство за търговия и обмен.

През новото време, златото запазва своята стойност и важност, особено през периодите на икономическа нестабилност и войни. А пък през 19-ти и 20-ти век златото играе важна роля в международните финансови системи, като златния стандарт и бретънска държавна система.

 

Свойства на златото

Златото е характеризирано със своите уникални свойства, които го правят изключително ценен материал:

  • Благородност Златото е един от шестте благородни метали, които включват и платина, паладий, сребро, родий и иридий. Това означава, че то е устойчиво на окисление и корозия.
  • Лъскав вид - Златото има характерната си жълта лъскавост, която го прави изключително привлекателен метал за употреба в украшения и декоративни предмети.
    Проводимост за електричество - Златото е отличен проводник на електричество, което го прави необходим в електрониката и технологиите.
  • Инертност -Златото е химически инертен метал, което го прави устойчив на влиянието на околната среда и го прави подходящ за употреба в медицината и други чувствителни приложения. 

 

Златото в бижутерията

Както ви споделихме, златото е изключително популярен и предпочитан материал за изработка на бижута. Неговата благороден и бляскав вид придават изисканост и класа на всяко бижу.

Златните бижута са символ на раскош и престиж и често се свързват с особени събития и емоции, като сватби, юбилеи или специални подаръци. Освен това златните накити са предпочитани, тъй като са изключително устойчиви на корозия и загуба на блясък, което автоматично ги превръща в идеалните аксесоари за ежедневието.  Освен това, друг плюс е, че златото може да бъде комбинирано с различни скъпоценни и полускъпоценни камъни, за да се създаде уникално и изискано бижу, което отстоява на временните моди през годините. 

Ако търсите перфектните златни бижута за всеки повод, можете да разгледате нашата селекция от красиви модели и уникални комбинации!

 

Какво означава карати?

Каратът при златото е единица чистота - 24-каратовото злато е чисто злато, без примеси. Обикновено златото се смесва с метали като мед или сребро, за да придобие нужната плътност и да могат да се изработват бижута от него (защото чистото злато е твърде меко). Всеки карат обозначава 1/24 от цялото. Така че, например, ако едно бижу е от 18 части злато и 6 части мед, това е 18-каратово злато. В България най- често се използва 14 карата злато, тъй като е лесно за обработка и достъпно като цена за грам.

 

Защо варира цената за грам злато от различните карати?

Цената на златото се основава на процентното съдържание на злато в съответната сплав. Например, цената за един грам злато 14 карата е по ниска от тази за 18 карата. Това е така, защото при 14 карата, златото представлява 58.33 % от сплавта, а при 18 карата- 75.00 %. Колкото по- голямо е съдържанието на злато в състава, толкова по- висока е цената.

 

Как се получава бяло и розово злато?

Златото, в естествения си вид, е жълто. Белият и розовият цвят се получават , когато се добавят определени сплави към златото.

За получаване на определени карати, жълтото злато се смесва с равни части сребро и мед, като се добавя и малко цинк.

Розовото злато, подобно на жълтото, е смес от жълто злато със сребро, мед и цинк. Съотношението обаче се променя- в състава има повече мед и по-малко сребро, което води до по-топъл оттенък.

Бялото злато е сплав на жълто златото и някои бели метали като сребро, никел или паладий. Белият цвят се постига чрез внимателен избор на метали в сплавта, които избелват наситеното жълто от чистото злато.

 

Има ли разлика в цената на бяло и розово злато с тази на жълтото?

Не! Цената за грам жълто, бяло и розово злато е една и съща.

Има разлика в изкупната и продажната цена на златото. Тя се променя всеки ден, почти на всеки час. Тук можете да проверите цената за грам злато и сребро.

Продажната цена на грам злато за готово бижу е по- висока, тъй като се начислява и труда на златарите. Изкупната цена на грам за готово бижу остава същата като борсовата, защото изкупените бижута не се препродават, а се претопяват, за да се създадат нови.

 

Надяваме се с тази статия да сме Ви дали малко повече информация за златото, неговите свойства и цена. Ако имате още въпроси, не се колебайте да ни пишете в нашата Facebook страница, да попитате нашите консултанти в магазина или златари в работилницата. С радост ще Ви помогнем!