bg / en
16 юни

Какво трябва да знаем за диамантите?

Всички знаем няколко неща за диамантите. Те са най-добрият приятел на жената, извличат се от природата и всеки диамант е уникален сам по себе си. Но всъщност има много характеристики на диамантите, спрямо които се определя тяхното качество и съответно- цената.

Днес ще отговорим на някои от най- често задаваните въпроси за диамантите.

 

Как се създават диамантите?

Диамантите са 58 пъти по-здрави за от всички останали материи в света.

Много хора вярват, че диамантите се образуват от метаморфоза на въглищата. Всъщност въглищата почти не са играли роля във формирането на диаманти. Повечето диаманти, които са намерени, са много по-стари от първите наземни растения на Земята - изходният материал на въглищата. Това само по себе си трябва да е достатъчно доказателство, за да изключи идеята, че находищата на диаманти на Земята са се образували от въглища.

Образуването на диамант по естествен начин става при изключително високи температура и налягане. Такива условия има само в ограничени зони от земната мантия, на около 150км под повърхността, където температурата е минимум 1050ºC. Подходящи температура и налягане за образуване на диаманти има най-вече в мантията под континенталните плочи. Истината е, че диамантите са 100 процента въглерод, който при определени условия се превръща в диамант.

 

Как се определя качеството на диамантите?

Специалистите използват системата за оценяване на диаманти, създадена и патентована от GIA (Геоложки Институт на Америка) през 1950г, които са установили използването на четири важни фактора за описание и класификация на диамантите, наричани 4 C’s : чистота (Clarity), цвят (Color) , форма (Cut) и карат (Carat).

 

Чистотата (Clarity)

Малко неща в природата са абсолютно перфектни. Това важи както за диамантите, така и за всичко останало. Диамантите имат вътрешни несъвършенства, наречени включвания, и повърхностни неравности, наречени дефекти. Заедно те се наричат характеристики за чистота. Чистотата е относителното отсъствие на включвания и недостатъци. Колкото по- малко включвания и дефекти има един диамант, толкова по- висока е цената му, и обратното.

 

Цвят (Color)

Два диаманта с еднаква чистота, тегло и разрез могат да се различават по стойност само заради разлики в цвета. Дори и най-малкият нюанс на цвят може да направи драстична разлика в стойността. Диамантите се срещат в много цветове. Тези, които варират от безцветно до светло жълто и кафяво, попадат в нормалната цветова гама. В този диапазон безцветните диаманти са най-редки, така че са най-ценни. Те задават стандарта за класифициране и ценообразуване на други диаманти в нормалната цветова гама. Качеството на диаманта се определя според схемата на GIA за цветовете на диамантите- различните цветове се обозначават с различни букви.

Диамантите, оценени с D, E или F са най- скъпи, тъй като са безцветни. Оценените с G, H, I и J диаманти са почти безцветни и отново много ценни. Диамантите между K и Z на скалата преминават от много светъл до тъмно жълт и почти кафяв цвят. Цената им е по- ниска, но и качеството им е по- ниско и нямат толкова висока инвестиционна стойност.

 

Форма (Cut)

В природата диамантите изглеждат по съвсем различен начин. Те придобиват познатия на всички ни вид след обработка и изрязване в определена форма.

Често свързваме изрязването на диамант с форма (кръгла, крушовидна, правоъгълна и др.), но степента на изрязване на диаманта всъщност е свързана с това колко добре фасетите на диаманта взаимодействат със светлината.

На това изображение има 3 диаманта с кръгла форма. Това, което ги отличава, е броят и разположението на фасетите (изрязванията във вътрешността на камъка). Именно фасетите играят решаваща роля в това колко искрящ ще е диамантът, защото благодарение на тяхното разположение се пречупва повече или по- малко светлина. Диамантите с различни пропорции и добре полирани пречупват светлината и са ярки, цветни и блестящи. 

Тук са представени най- разпространените форми, в които биват изрязвани диамантите, за да се използват в бижутерията.

 

Карати (Carat)

Каратите при диамантите са мерната единица, с която измерваме теглото им. Диамантите се теглят изключително прецизно. Един карат е две десети (0,2) грам. За да си го представите- малък кламер тежи около карат. Метричният карат е разделен на 100 точки. Една точка е една стотна от карат. Диамантите се претеглят до хилядна (0,001) от карат и след това се закръглят до най-близката стотна или точка. Дори и разлика от стотни в каратите може да означава разлика в цената от стотици - дори хиляди - долари, в зависимост от качеството на диамантите. Връзката между рядкостта на камъка, теглото и стойността му може да бъде изненадваща. Хората знаят, че килограм захар струва два пъти повече от половин килограм захар. Но диамантите не са стока като захар. Цената им зависи от редица променливи - теглото е само една от тях.

В заключение- цената на диаманта зависи от неговата чистота, цвят, форма и карати. Дори и малки промени в един от компонентите може значително да промени крайната цена. Повечето диаманти се продават със сертификат за автентичност- на този сертификат са записани характеристиките на диаманта, спрямо които се определя цената. Златарите могат да определят цвета, чистотата и формата на диаманта, когато го погледнат през лупа. За да разберат колко карата е, обаче, се използват специални уреди.

 

Надяваме се с тази статия да сме Ви дали малко повече информация за диамантите, тяхните характеристики и ценообразуване. Ако имате още въпроси, не се колебайте да ни пишете в нашата Facebook страница, да попитате нашите консултанти в магазина или златари в работилницата. С радост ще Ви помогнем!

 

Ако искате да зарадвате ваша любима с диамант, разгледайте нашата колекция от бижута с диаманти.